Otthont Építő

ötlettől a megvalósításig : parafa lépcső, fóliasátor építése, rózsa ültetése

 

 Fóliasátor építése

 

 

   Sokat kutattam a neten, hogy megtudjam hogyan is kell szakszerüen foliasátrat építeni, de szinte mindenhol reklámokba ütköztem nem volt olyan oldal ahol leírták volna az építés lépéseit. Meguntam a dolgot és felkerestem sátortulajdonosokat, mondják el tapasztalataikat és segítsenek a kezdő lépéseket megtenni.

 

   Előszőr azt kell eldönteni, hogy miből legyen a váz:

 

 

 • Az első csoport amivel találkoztam a műanyag vázszerkezetek, melyek számomra nem túl meggyőző stabilságuak, de könnyűek és állítólag nem ég meg fölöttük a fólia.
 • A második csoport az alu vázasok. Nem oxidálódik, könnyű maga a szerkezet, lehet belöle akár kész vázrendszert kapni amit pofon egyszerüen fel lehet építeni, de az ára..........ha valaki megteheti ezt a fajtát ajánlom.
 • A harmadik csoport a vasvázasok ami nehéz, oxidálódik, megég a fólia felette, de ha kiküszöböljük a problémákat stabil és örökös lesz.

 

 

folia01.jpg

Sikerült az egyik ismerős családtól 40.000ft -ért egy 7.5m széles, 11m hosszú, 2.7m magas alagútsátor vázat tartozékokkal eggyüt megvásárolnom. Jól látható a képen, lesz vele munka, de a kerti gazdaság fellendítésére tökéletes lesz. Le kell majd rozsdamarózni, át kell festeni új ablakokat, ajtókat kell csinálni és az elkorhadt faszerkezeteket is ki kell javítani.

 

    A másik dolog ami nélkül nincs sátor az a fólia. Az egyik alapvető probléma, hogy a legtöbb kereskedő egészben akarja eladni a tekercset ami álltalában 12m szélességü fólia esetében 60m. Ha méterbe szeretnénk vásárolni majdnem kétszeres árat számolnak fel! Két megoldás jöhet szóba:

 

 • Keresünk egy másik vállalkozó szellemü, sátort építeni szándékozó, gazdálkodó emberkét vagy emberekéket akivel ill. akikkel összeálva közösen érdemes megvásárolni a fóliát.
 • Olyan mezőgazdasági boltot kell keresnünk ahol a kereskedő nem a mi pár méter fóliánkon akar meggazdagodni, és hajlandó méretre vágni a termékét.

 

        Mindenképp érdemes a 2 éves UVfóliába gondolkodni bár az ára magasabb mint a sima vagy 1 éves UV fóliáké, de hosszútávon megéri egyrészt munkát takarít meg vele az emmber, másrészt a egy 2 éves fóliát 5-6 esetleg 7 évig is használhatunk! 

 

      Mindenki nézzen utánna hol érdemes vásárólni, mert nem kis pénzek forognak kockán! Ajánlatom az Agrofol-ker Kft. :

 

 • méterre vágják a fóliát
 • méter áruk verhetetlen
 • az egész országból elérhetők interneten
 • gazdag áruválaszték (nem csak fólia)
 • jó és egyértelmű vásárlótájékoztatás
 • házhozszállítás

 

        A sátorhoz szükséges anyagok beszerzése után jöhet maga az építés. Figyeljünk lehetőség szerint a tájolásra, lehetőleg a sátor gerince "D"-"NY" irányú legyen így tudjuk a legjobban védeni sátrunkat az elemi károk ellen elsősorban a szél károsító hatásától. 

 

 

s5000012.jpg

 

      Jól látható hogy maga a szerkezet megkapta a megfelelő felületkezelést, a gerinchez az íveket heggesztéssel rögzítettem, bár elegendő lett volna ha egyszerűen csak rongyal összekötöm a keresztcsatlakozásokat. Minden ívnek lukfúróval 1m-es alapgödröt ástam, nem betonoztam be csak egyszerűen kettőt rányomtam a csövekre, hogy stabilan álljanak bele a gödör aljába, majd betemettem és jól megtömörítettem körülötte. A csövek tartását a surlódási erő megoldotta.

 

 

s5000013.jpg s5000014.jpg

 

    Nem kötelező, de én középre állítottam egy oszlop sort a tetején futó gerincel hátha kell egy kis segítség annak a surlódási erőnek. Maga a gerinc a régi előtetőnk váza volt valamikor és ha jól körűlnézünk az oszlopokért sem kellett messzire menem. A sátor elejére és végére is zárható nyílásokat kell építeni mert a fóliasátor szellőztetése nagyon lényeges dolog. Nem elegendő kis nyílásokat képezni oldalanként, hanem lehetőleg minnél nagyobb felületet tudjunk nyitni-zárni, szellőztetésre használni! A hátsó óldalon két ablak, elől pedig két ajtó áll majd a rendelkezésre, így mindkét felület több mint 60%-ban nyitható lesz.

 

 

s5000015.jpg

 Mielőtt a fóliát nekiállnánk a vázra húzni több munkafolyamatot el kell végeznünk:

 • A majdnem teljesen letaposott földet nem árt kapálógéppel újra fellazítani
 • Ne felejtsük el a talajt fertőtleníteni
 • A fémvázat be kell vonni olyan anyaggal ami rossz hővezető (szigetelő anyag, rongy, műanyag háló, stb.)
s5000016.jpg s5000017.jpg

     Remélem látható a váz szigetelése, amit találtam azt raktam rá: csőhéj szigetelő, mezőgazdasági háló, régi függöny. Ezzel a szigeteléssel nem a vázat védjük, hanem a fóliát. Nyáron a nagy melegben a vas átmelegszik és hősugárzóként meg égeti a fóliát ami akár szakadáshoz is vezethet.     A fólia leterheléséhez a váz körül egy zsinor mellett ásott árokra van szükség melynek a méretét a tapasztalt kolégák a következő képp határozták meg: Pontosan egy ásó széleségben és két ásónyom mélységben kell körbe kiásni az árkot! Se több, se kevesebb!

 

s5000018.jpg

Az árkot a lehető legegyenesebbre kell ásni mert a fólia az árok vonalán fog futni és ha ez a vonal hullámos a fóliánk nagy valószínüséggel ráncos lesz és ez elkerülendő!

s5000019.jpg

A látást javító eszközök használata ajánlott!

 A fólia, vázra való ráhúzásáról nem készűlt kép mert minden kézre szükség volt. Tapasztalat szerint legalább 6-10 emberre szükség van a művelet végrehajtásához. Egy-egy  ember a sátor két végéhez, egy-egy ember a közbenső részekhez,  legalább két ember a fólia leterheléséhez és ha véletlenül jön egy szellő ami erősebb a kelleténél, akkor nem árt ha van még négy ember akik abban segétkeznek, hogy a másik hat a földön maradjon!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 25
Tegnapi: 20
Heti: 129
Havi: 514
Össz.: 126 356

Látogatottság növelés
Oldal: Fóliasátor építése
Otthont Építő - © 2008 - 2018 - otthontepito.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: fóliasátor építés - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »